headerpic
Ukrain Russian English Italian German French Polish

Сімейні іконки

Сімейна ікона - ікона, що належить сім`ї, що передається у спадок із покоління до покоління.
Вони пишуться для сім`ї та зображують на них святих, імена яких мають члени цієї сім`ї.
На «сімейній» іконі може бути зображено безліч святих: святі покровителі дітей, подружжя, їхніх батьків, їхніх прабатьків, у тому числі й тих, що вже пішли з життя.
На такій іконі може бути написаний Ангел-охоронець сімейного роду. Ангел-охоронець буває зображений у центрі ікони, серед сімейних святих. Нагорі «сімейної ікони» може бути зображений благословляючий Господь Ісус Христос, Нерукотворний Образ, Пресвята Трійця, Богородиця: зазвичай «Знамення» або «Покров».
Є ще один тип «сімейних ікон»: коли святі сімейні покровителі розташовані над середнику (ковчегу) ікони, але в її полях. Святих написані на полях ікон. Разом із ними часто пишуть і Ангела Хранителя. У центральній частині ікони мають образ Христа Вседержителя або особливо шанований образ Пресвятої Богородиці. Святі, зображені на полях, звертаються у молитві про своїх підопічних до центрального образу.
Ікону Божої Матері "Цілительку" зображують, якщо в сім`ї хтось хворіє, Феодорівську ікону Божої Матері або ікону Божої Матері "Виховання", якщо є маленькі дітки.
Вибір центрального образу дуже важливий сім`ї, тому іконописець багато часу приділяє спілкування із нею. Траплялися випадки, коли хтось із сім`ї народився у день святкування якогось із образів Богородиці і тоді приймалося рішення зображати саме його. Протягом написання іконописець молиться за цих людей. У той же час вони моляться за майстра, щоб Господь послав йому Святого Духа на допомогу для створення святого образу.
Момент зустрічі ікони з людиною дуже зворушливий, оскільки відбувається сакральне поєднання земного з небесним. Сама присутність цієї ікони у будинку освячує повітря, яким дихає сім`я.
Траплялося, стосунки в сім`ї змінювалися на краще після появи сімейної ікони в будинку. Сімейна ікона є однією з найдорожчих сімейних святинь. Її поява у будинку важлива подія. Біля неї збираються на молитву всі члени сім`ї: дякують за благодіяння Божі, моляться за здоров`я близьких, про дарування любові, миру та злагоди. Ікона поєднує сім`ю як Малу Церкву, вона несе любов.